Data publikacji:

Jaką kasę fiskalną kupić do restauracji?

Kasa fiskalna dla gastronomii

Odpowiedź na pytanie, jaka kasa fiskalna najlepiej sprawdzi się w restauracji jest dość prosta – żadna. Oczywiście możemy rejestrować sprzedaż w restauracji wykorzystując kasę fiskalną, jednak jest to rozwiązanie niewydajne i nie dostosowane do specyfiki tej branży. Lepiej niż kasa fiskalna, w gastronomii sprawdzi się system gastronomiczny POS, który umożliwi komunikację z kuchnią, pozwoli sprawnie tworzyć i edytować zamówienia, a także zarządzać magazynem oraz załogą. W jakich sytuacjach kasa fiskalna w usługach gastronomicznych będzie wystarczającym rozwiązaniem, a w jakich system POS będzie niezbędnym narzędziem sprzedaży? Dowiecie się z niniejszego artykułu.

Kasa fiskalna do gastronomii – kiedy jest wystarczająca.

Oczywiście zdarza się, że lokale gastronomiczne wykorzystują do sprzedaży proste kasy fiskalne, czasem z oszczędności dyktowanych ograniczonym budżetem przy starcie biznesu, czasem z braku korzyści płynących z wykorzystania systemu POS. W praktyce każdy lokal gastronomicznym na pewnym etapie będzie potrzebował systemu, ponieważ kasa fiskalna nie ma możliwości rozbudowy oraz dodania przydatnych funkcjonalności.

Deficyty kasy fiskalnej względem systemu POS dla gastronomii będą najmniej odczuwalne dla małych lokali, będą to najczęściej foodtrucki z prostym menu, lodziarnie czy sezonowe punkty gastronomiczne. Miejsca, w których nie jest wymagana komunikacja z kuchnią, gdzie sprzedaż i przygotowanie zamówień są prowadzone zwykle przez jedną osobę i przy niewielkim obłożeniu.

Kasa fiskalna w usługach gastronomicznych – jakie ograniczenia stwarza?

Prosta kasa fiskalna ogranicza sprawne działanie lokali gastronomicznych, zapewnia obowiązek fiskalizacji, jednak nie umożliwia edycji i tzw. zaparkowania rachunku (tworzenie rachunku na stolik klienta do rozliczenia przy opuszczeniu restauracji). Niemożliwe będzie również podpięcie drukarki kuchennej, na której drukowane są bony z zamówieniami dla kuchni. Na kasie fiskalnej nie będziemy również w stanie przeanalizować struktury sprzedaży, ta czynność pozwala nam analizować nasze menu, wskazać najlepiej i najgorzej sprzedające się pozycję. Na kasie trudno będzie nam rzetelnie skontrolować kelnerów, kolejną trudnością będzie poprowadzenie magazynu.

System gastronomiczny POS – dlaczego warto, ile to kosztuje?

Wymiana kasy fiskalnej na system POS lub zdecydowanie się na system na początku działalności niesie szereg korzyści oraz możliwości rozbudowy. System zapewni nam szybką i sprawną obsługę zamówień oraz komunikację z kuchnią. Pozwoli zarządzać magazynem oraz pracą kelnerów, ułatwi dynamiczne zmiany w menu, wprowadzenie happy hours, zastosowanie grup rabatowych, wystawianie faktur, przyjmowanie zamówienia bezpośrednio przy stoliku i wiele więcej. Kasa fiskalna w gastronomii niestety nie zapewni nam takich funkcjonalności. System gastro w przeciwieństwie do kasy fiskalnej może również zintegrować się z systemami delivery (Pyszne.pl, Glovo etc.), dzięki czemu zamówienia z popularnych portali mogą wpadać automatycznie na stanowisko POS.

Oczywiście wraz ze wzrostem wydajności oraz ilością funkcjonalności musimy liczyć się również ze wzrostem kosztów. Najbardziej podstawowe zestawy sprzętowe POS zakupimy już nawet za 2500 zł netto, będzie to tablet i prosta drukarka fiskalna np. Ezlab Zeta, na którą podobnie, jak w wypadku kasy fiskalnej, otrzymamy zwrot w wysokości 700 zł z Urzędu Skarbowego. Bardziej zaawansowane zestawy, z szybkimi drukarkami, dedykowanymi ekranami POS, drukarkami kuchennymi, wagami, szufladami kasowymi czy czytnikami kodów mogą kosztować od 3, do nawet 6 tysięcy netto, wszystko zależy od potrzeb i oczekiwań restauratora. Oprócz sprzętu przy systemie musimy uwzględnić koszt oprogramowania, w kasydlaciebie.pl specjalizujemy się w systemach chmurowych takich jak Dotykacka, GoPOS czy POSbistro. Dzięki przechowaniu danych w chmurze, użytkownik nie musi pamiętać o uciążliwych kopiach danych i ma dostęp do danych ze stanowiska z dowolnego miejsca na zmieni co ułatwia zarządzanie. Gastronomiczne systemy chmurowe są opłacane w ramach wygodnych abonamentów, które zaczynają się już od 89 zł netto/ msc.

W naszym salonie w Krakowie możecie oglądnąć wszystkie niezbędne urządzenia stanowiska POS, zapoznać się z funkcjonalnościami różnych systemów, przeprowadzić sprzedaż testową, ale przede wszystkim liczyć na fachowe porady naszych specjalistów, którzy mają za sobą setki wdrożeń systemów gastronomicznych w różnych lokalach od foodtrucków po sieci restauracyjne. Oprócz niezbędnego sprzętu oraz oprogramowania oferujemy instalacje i konfiguracje stanowisk oraz szkolenia z obsługi systemu dla całej załogi z uwzględnieniem funkcji ich poszczególnych członków.

Czy istnieje rozwiązanie „pomiędzy” kasą fiskalną a systemem POS dla gastronomii?

Oczywiście, że tak! W naszej pracy często spotykamy się z sytuacjami, w których klienci nie są w 100% przekonani do systemu, równocześnie widząc, że kasa fiskalna dla ich gastronomii to za mało. Wówczas proponujemy Novitusa Next lub One, to urządzenia będące hybrydą kasy fiskalnej i systemu sprzedaży. Interfejs sprzedażowy jest oparty o intuicyjną aplikację androidową obsługiwaną z wbudowanego ekranu kasy. Na tych urządzeniach wydrukujecie nie tylko paragon, ale także zamówienie, które należy przygotować oraz numer zamówienia dla oczekującego klienta. To proste rozwiązanie na wprowadzenie porządku, podczas dużego obłożenia oraz obsłużenia większej liczby klientów dzięki sprawniejszej obsłudze. W przeciwieństwie do systemu opłaty abonamentowe nie są obowiązkowe, urządzenie może działać w pełni autonomicznie, oferując pewne funkcjonalności bardziej zaawansowanych systemów. Mimo to użytkownik może zacząć opłacać abonament miesięczny dzięki czemu uzyska zdalny dostęp do podglądu sprzedaży, zarządzania sprzedażą czy stanami magazynowymi. Dzięki temu możemy powiedzieć, że o ile lokal gastronomiczny zwykle potrzebuje systemu POS, o tyle Novitus Next i One to dobra kasa fiskalna dla usług gastronomicznych.

Kasa fiskalna dla lekarza

Kasa fiskalna dla lekarza – jak ją wybrać?

Kasa wirtualna

Kasa wirtualna – czym jest i kto może z niej skorzystać?

Kasy fiskalne online

Kasa fiskalna online – jak działa i kto może jej używać?

Odwiedź nasz
salon w Krakowie!

Ks. Wincentego Turka 17/LU2, Kraków

GLOD Dariusz Głód • ks. Wincentego Turka 17/LU2 • 30-717 Kraków • NIP: 678-232-56-98 • REGON: 357028520 • mBank: 41 1140 2004 0000 3802 3138 8465