Data publikacji:

System POS dla food trucków

System POS dla food trucków

Wśród przedsiębiorców rozpoczynających swoją przygodę z tzw. małą gastronomią i decydujących się na zakup food trucka, panuje mylne przekonanie, jakoby systemy gastronomiczne miały być dedykowane wyłącznie dla dużych restauracji z obsługą kelnerską. Dawno temu, w czasach pierwszych systemów POS, faktycznie instalowane były one głównie w restauracjach. Między innymi przez to, że takie rozwiązania były dosyć kosztowne, a ich funkcje były dostosowywane pod tych, których stać było na ich zakup. Same urządzenia także zajmowały sporo miejsca, co było problematyczne dla mniejszych lokali. Dziś jest inaczej, proste chmurowe systemy POS są przystępne cenowo oraz ubrane w kompaktowe urządzania z szeregiem funkcji ułatwiających pracę małej gastronomii. Więcej na ten temat dowiecie się z poniższego wpisu.

Czym różni się POS dla mobilnej gastronomii od POS-a dla restauracji?

Wbrew pozorom, różnice między systemem gastronomicznym w food trucku czy małej gastronomii, a restauracji z obsługą kelnerską, nie są aż tak duże. W każdym lokalu gastronomicznym istnieje menu, a możliwość sprawnego dodawania jego pozycji do zamówienia, wraz z ewentualnymi uwagami, jest bardzo przydatna. Kolejnym istotnym aspektem są stany magazynowe, które warto monitorować bez względu na wielkość przedsiębiorstwa. Podobnie wygląda kwestia analizy sprzedaży i dozoru nad pracownikami, która pozwoli nam optymalizować funkcjonowanie firmy.

Do istotnych różnic możemy za to zaliczyć model obsługi zamówienia oraz rozliczenia należności. We food trucku zwykle płacimy przy składaniu zamówienia, na które następnie czekamy, a w restauracji, danie jest nam podawane do stolika, a rachunek rozliczany przy stoliku na koniec naszej wizyty. Oczywiście sprawna obsługa będzie wymagać w obu przypadkach nieco innych funkcjonalności, jednak najczęściej jest to jedynie kwestia dostosowania i odpowiedniej konfiguracji systemu. Co do zasady, nie ma systemów dedykowanych dla małych gastronomii. Zdarza się za to, że w przypadku małych gastronomii wyłączamy pewne moduły, które nie są potrzebne, ale sam system jest taki sam, jak w restauracjach.

Choć sam system będzie taki sam, dla lepszego wpasowania w specyfikę food truckowej sprzedaży, warto przemyśleć dobór odpowiedniego sprzętu. W food truckach często każdy centymetr przestrzeni jest na wagę złota, stąd warto rozważyć zastosowanie mniejszego ekranu POS, bardziej kompaktowej drukarki fiskalnej lub poręcznych uchwytów, które oszczędzą miejsce na blacie.

System POS dla food trucków – dlaczego warto?

Jakie plusy niesie za sobą zakup systemu POS, zamiast prostej kasy fiskalnej do food trucka? Zacznijmy od samej sprzedaży. Łatwiej sprzedawać na ekranie z wygodnymi kafelkami niż na kasie, na której musimy pamiętać numery kodów przyporządkowanych konkretnym pozycjom. W przypadku dużego ruchu musimy zapanować nad kolejnością zamówień – możemy albo tracić cenne sekundy na ich spisywanie na kartce lub pozwolić systemowi, aby wydrukował dwie kopie zamówienia z numerkami dla nas i klienta, dzięki czemu będziemy mogli łatwo przekazać zamówienie odpowiedniej osobie. System POS umożliwi nam także integrację z systemami delivery, dzięki czemu pozbędziemy się dodatkowych tabletów. Jako przedsiębiorcy, będziemy mieli na głowie wiele obowiązków, przez co nie będziemy mogli zawsze być w naszym food trucku, ale dzięki chmurowemu systemowi POS, będziemy mogli na bieżąco podglądać sprzedaż z komputera lub telefonu z dowolnego miejsca na ziemi. System zanalizuje za nas sprzedaż i wygeneruje zestawienia, które pozwolą nam ocenić opłacalność poszczególnych pozycji menu, a także zapanować nad stanami magazynowymi oraz rozliczać pracowników.

Jak wybrać system POS do food trucka?

Jak w przypadku dobory systemu sprzedaży w każdej innej branży, najlepiej umówić się na prezentacje różnych rozwiązań, przećwiczyć sprzedaż na różnych urządzeniach testowych oraz posłuchać o doświadczeniach innych. Sprawny wdrożeniowiec systemów gastro po kilku trafnie zadanych pytaniach, będzie w stanie zaproponować nam odpowiednie rozwiązanie. Należy uważać tutaj na przeskalowane propozycje z dodatkowymi modułami, które nie będą nam pomocne, za które będziemy bez potrzeby płacić, a które zamiast wspierać sprzedaż, będą ją utrudniać przez zaciemnienie interfejsu zbędnymi funkcjami. Naszym klientom często proponujemy systemy w pakietach, które będą łatwe do rozbudowy. Dzięki temu, wystartujemy nie tylko z niezbędnymi funkcjami, ale także zredukujemy koszty startowe, przy jednoczesnej możliwości skorzystania z bardziej zaawansowanych funkcji kiedy przyjdzie na to czas.

System POS w pracy kelnera

Jak usprawnić pracę kelnera – poznaj zalety systemów POS

KDS (Kitchen Display System)

KDS (Kitchen Display System) czyli skuteczna komunikacja z kuchnią

QR kod w restauracji

QR menu w restauracji – zamówienia bez kelnera

Odwiedź nasz
salon w Krakowie!

Ks. Wincentego Turka 17/LU2, Kraków

GLOD Dariusz Głód • ks. Wincentego Turka 17/LU2 • 30-717 Kraków • NIP: 678-232-56-98 • REGON: 357028520 • mBank: 41 1140 2004 0000 3802 3138 8465